Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Kuala Lumpur
Cuti Umum

Cuti Umum Kuala Lumpur 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Kuala Lumpur adalah ibu negara Malaysia. Kawasan ini terbahagi kepada beberapa daerah dengan bahagian utama dikenali sebagai Segitiga Emas. Bahagian ini termasuk Bukit Bintang, KLCC dan Chinatown. Kuala Lumpur paling dikenali di kalangan pelancong melalui pasar lambak Jalan Petaling dan Menara Berkembar Petronas.

Kebanyakan cuti umum di Kuala Lumpur sama seperti negeri-negeri dan wilayah-wilayah lain di seluruh Malaysia. Walaupun begitu, hanya KL dan dua lagi wilayah yang menyambut hari pelepasan istimewa dipanggil Hari Wilayah Persekutuan. Hari Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur disambut sempena pembentukan wilayah ini pada tahun 1974. Sebelum itu, Kuala Lumpur dan Putrajaya berada di bawah Selangor. Sejak Malaysia merdeka pada tahun 1957, ia telah diperintah oleh apa yang dipanggil Parti Perikatan. Pada tahun 1969, Parti Perikatan hilang kerusi majoriti di Selangor menyebabkan rusuhan kaum besar di Kuala Lumpur. Untuk menamatkan pertembungan di antara kerajaan persekutuan dan negeri, Kuala Lumpur diasingkan daripada negeri dan diletakkan di bawah pemerintahan persekutuan. Ia menjadi wilayah persekutuan pertama di Malaysia pada tahun 1974. Hari pelepasan ini disambut pada 1 Februari setiap tahun. Jika hari ini jatuh pada hujung minggu, ia disambut pada hari Isnin dan kadangkala dianjakkan jika ia bertindih dengan sambutan Tahun Baru Cina.

Banyak yang boleh dilakukan dan dilihat di Kuala Lumpur. Menara Berkembar Petronas, dibina pada tahun 1998, mempunyai 88 tingkat disambungkan oleh jejantas udara dua tingkat Sky Bridge yang menawarkan panorama bandar yang mengagumkan. Pusat membeli-belah berada di kaki bangunan dan Taman KLCC hanyalah beberapa langkah sahaja jaraknya. Taman KLCC menawarkan lorong berjoging dan bersiar-siar dan kolam randuk untuk kanak-kanak. Menara KL di Taman Simpan Bukit Nanas adalah penanda seni bina setinggi 421 meter menawarkan pemandangan bandar yang menakjubkan.

Cuti Umum 2017

TarikhHariCuti
1 JanAhadTahun Baru
2 JanIsninCuti Tahun Baru
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
1 FebRabuHari Wilayah Persekutuan
9 FebKhamisHari Thaipusam
1 MeiIsninHari Pekerja
10 MeiRabuHari Wesak
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
12 JunIsninHari Nuzul Al-Quran
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
27 JunSelasaCuti Hari Raya Puasa *
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
16 SepSabtuHari Malaysia
22 SepJumaatAwal Muharram
18 OktRabuHari Deepavali *
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas