Start Planning
Hari Nuzul Al-Quran

Hari Nuzul Al-Quran 2025, 2026 dan 2027

Nuzul Al Quran merupakan hari kelepasan umat Islam dibulan Ramadan yang suci, yang di rayakan pada permulaan Quran di wahyukan pada Nabi Muhammad.

TahunTarikhHariCutiNegeri
202517 MacIsninHari Nuzul Al-Quran Semua Negeri kecuali Johor, Kedah,
Melaka, N. Sembilan, Sabah
& Sarawak
20267 MacSabtuHari Nuzul Al-Quran Semua Negeri kecuali Johor, Kedah,
Melaka, N. Sembilan, Sabah
& Sarawak
8 MacAhadCuti Nuzul Al-Quran Kelantan & Terengganu
202724 FebRabuHari Nuzul Al-Quran Semua Negeri kecuali Johor, Kedah,
Melaka, N. Sembilan, Sabah
& Sarawak
Sila skrol ke bawah halaman untuk tarikh tahun-tahun sebelumnya.

Keseluruhan bulan Ramadan di penuhi dengan puasa, kehadiran ke masjid, dan pembacaan Al Quran (Surah dan ayat ayat suci).

Orang muslim menjelaskan ketidakpastian hari yang tepat nabi Muhammad mula menerima wahyu dari Allah melalui malaikat Jibrail, tetapi kebanyakan ahli sunnah muslim meraikan Nuzul Al Quran pada hari ke 27 Ramadan. Walaubagaimanapun, di Malaysia, ia di tetapkan pada 17 Ramadan.

Nabi Muhamad di riwayatkan telah di kunjungi oleh malaikat Jibrail sewaktu bermeditasi di sebuah gua kecil di Gunung Hira’, di luar bandar Mekah. Baginda menyepikan diri di gua tersebut untuk mengasingkan diri dari segala kemaksiatan kaumnya. Baginda telah di lantik sebagai “rasul Allah yang terakhir” dan menerima wahyu sepanjang tempoh 23 tahun sehingga kewafatannya.

Kebanyakan orang Islam mengunjungi  gua di mana peristiwa itu di percayai berlaku sekitar 1,400 tahun yang lalu. Melalui laluan berbatu yang sempit menghala ke atas sebuah bukit yang kecil, dan di dalam sebuah rongga di bahagian atas , anda boleh melihat tempat di mana baginda duduk. Selepas daripada itu, Nabi Muhammad akan menyampaikan wahyu yang diterimanya, dan sahabat baginda akan merakamkannya. Selepas kewafatan baginda, para sahabat mengumpulkan kesemua tulisan-tulisan ini, dan Khalifah Usman akan menentukan versi transkrip yang paling tepat dari kepelbagaian tersebut.

Lima surah terawal Al Quran , yang mana menjadi rujukan berkenaan Nuzul Quran, meletakkan asas keseluruhan kitab tersebut. Ini terutama melibatkan surah pertama, yang secara khusus merujuk pada prinsip prinsip asas Quran dalam bentuk yang paling ringkas.

Tahun-tahun sebelumnya

TahunTarikhHariCutiNegeri
202428 MacKhamisHari Nuzul Al-Quran Semua Negeri kecuali Johor, Kedah,
Melaka, N. Sembilan, Sabah
& Sarawak
20238 AprSabtuHari Nuzul Al-Quran Semua Negeri kecuali Johor, Kedah,
Melaka, N. Sembilan, Sabah
& Sarawak
9 AprAhadCuti Nuzul Al-Quran Kelantan & Terengganu