Start Planning
Hari Wesak

Hari Wesak 2024, 2025 dan 2026

Wesak, juga dieja Vesak, adalah hari yang disambut oleh penganut Buddha di seluruh dunia. Istilah Wesak berasal dari nama bulan dalam kalendar India.

TahunTarikhHariCutiNegeri
202422 MeiRabuHari Wesak Semua Negeri
202512 MeiIsninHari Wesak Semua Negeri
202631 MeiAhadHari Wesak Semua Negeri
1 JunIsninCuti Hari Wesak Semua Negeri kecuali Johor,
Kedah, Kelantan &
Terengganu
Sila skrol ke bawah halaman untuk tarikh tahun-tahun sebelumnya.

Penganut Buddha di Malaysia menyambut kelahiran Buddha, kehidupan semula dan kematiannya pada Hari Wesak. Kadang-kala ia dirujuk sebagai Hari Lahir Buddha, Hari Buddha atau Purnima Buddha . Hari Wesak jatuh pada Ahad pertama setiap bulan penuh Mei.

Hari cuti ini merupakan salah satu sambutan yang paling penting dalam kalendar Penganut Buddha kerana ia memperingati tiga peristiwa penting dalam kehidupan Gautama Buddha – hari lahirnya, kehidupan semula dan kematiannya.

Sambutan Wesak bermula seawal waktu subuh apabila penganut Buddha berkumpul di kuil-kuil. Mereka bermeditasi dengan ajaran agama Buddha, menyumbangkan derma dan berdoa. Mereka memberikan bunga dan lilin. Pemberian ini bagi mengingatkan mereka bahawa segala benda adalah sementara. Bunga akan layu dan lilin akan terbakar. Sami mementerakan ajaran Buddha, sambil menaikkan bendera Buddha. Sesetengah kuil akan memberikan bendera Buddha sebelum hari Wesak, dan orang ramai akan menggantungnyai di rumah mereka.

Banyak penganut Buddha pergi ke bangunan Persatuan Buddha Malaysia dan beratur untuk mencuci patung Buddha. Mereka percaya upacara ini akan membersihkan jiwa mereka dan menyucikan mereka. Mereka yang melawat bangunan itu juga menyalakan lilin berbentuk seperti lotus dan memohon keberkatan Buddha. Mereka bersembahyang dan mengakhiri sambutan dengan makan makan .

Sambutan Hari Wesak di kota Kuala Lumpur turut membabitkan perarakan. Perarakan kereta berhias itu akan berlangsung selama beberapa jam. Salah satu kereta biasanya mempunyai patung besar Buddha. Orang ramai akan mengiringi di tepi kereta berhias sambil membawa bunga dan lilin.

Tahun-tahun sebelumnya

TahunTarikhHariCutiNegeri
20234 MeiKhamisHari Wesak Semua Negeri
202215 MeiAhadHari Wesak Semua Negeri
16 MeiIsninCuti Hari Wesak Semua Negeri kecuali Johor,
Kedah, Kelantan &
Terengganu