Start Planning
Hari Thaipusam

Hari Thaipusam 2025, 2026 dan 2027

Thaipusam adalah upacara utama Hindu yang diadakan setiap tahun pada bulan penuh dalam bulan yang kesepuluh dalam kalendar Hindu – Thai – jatuh dari pertengahan Januari hingga pertengahan Februari dalam kalendar Gregory. Ia ditandakan di Malaysia dengan cuti umum.

TahunTarikhHariCutiNegeri
202511 FebSelasaHari Thaipusam Johor, Kedah, Kuala Lumpur,
N. Sembilan, Pulau Pinang,
Perak, Putrajaya & Selangor
20261 FebAhadHari Thaipusam Johor, Kedah, Kuala Lumpur,
N. Sembilan, Pulau Pinang,
Perak, Putrajaya & Selangor
2 FebIsninCuti Hari Thaipusam Kuala Lumpur, N. Sembilan,
Pulau Pinang, Perak, Putrajaya
& Selangor
202722 JanJumaatHari Thaipusam Johor, Kedah, Kuala Lumpur,
N. Sembilan, Pulau Pinang,
Perak, Putrajaya & Selangor
24 JanAhadCuti Hari Thaipusam Johor & Kedah
Sila skrol ke bawah halaman untuk tarikh tahun-tahun sebelumnya.

Thaipusam biasanya disambut dengan cuti umum di Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Pulau Pinang dan Selangor sahaja.

Thaipusam adalah percutian tahunan di mana berjuta-juta penganut Hindu di seluruh dunia mengambil bahagian dalam salah satu perayaan rohani yang paling bersemangat di dunia. Thaipusam selalunya jatuh pada bulan purnama. Sambutan ini diadakan sebagai penghormatan kepada dewa perang Hindu, Dewa Murugan, yang mana dihormati dalam tradisi suci atas membunuh tiga iblis jahat atas tujuan kebaikan yang baik.

Pada hari pertama Thaipusam, terdapat satu perarakan di sepanjang jalan di Kuala Lumpur yang diketuai oleh sebuah kereta kuda yang melambangkan sebuah patung Dewa Murugan. Pada hari kedua, ada barisan panjang yang berjalan tanpa alas kaki ke Batu Caves atas tujuan menunaikan janji. Perjalanan ke Batu Caves umumnya adalah elemen yang paling popular dalam sambutan tersebut. Semasa penghijrahan tersebut, beberapa penganut akan membawa periuk susu besar dan bingkai hiasan (kavadi). Kavadi ini disokong oleh satu siri pencucuk yang menusuk sisi kulit dada dan belakang mereka sebagai simbol penebusan dosa. Apabila sampai di gua tersebut, penganut akan disambut oleh patung 42.7 m Dewa Murugan. Mereka kemudian akan menaiki tangga yang besar ke dalam gua batu kapur, di mana tempat suci menunggu persembahan tersimpan di dalam gua tersebut.

Pada bulan yang membawa kepada penghijrahan, orang-orang yang telah memutuskan untuk membawa kavadi akan mengutamakan diet yang sangat terkawal dan berpuasa sepenuhnya pada beberapa hari sebelum penghijrahan tersebut; secara semula jadi, tindakan yang ekstrem ini memerlukan tahap ketabahan mental dan fizikal yang sangat tinggi.

Bukan semua penganut yang mengambil penghijrahan tersebut akan mencucuk kulit mereka dengan pencangkuk; kebanyakan akan memilih untuk membawa satu periuk susu, yang mana melambangkan satu simbol kesuburan dan kelimpahan dalam kepercayaan Hindu. Banyak penganut Hindu menganggap Thaipusam sebagai satu tanda akan ketaatan dan kesetiaan antara manusia dan dewa-dewa. Dari satu segi, ia boleh dianggap sebagai satu bentuk kesyukuran kepada Dewa Murugan atas mana-mana doa yang telah dijawab.

Secara tradisinya, peserta dalam festival ini akan menawarkan Dewa Murugan hadiah mereka dalam bentuk bunga-bunga dan buah-buahan berwarna oren dan kuning sambil memakai warna pakaian yang sama. Terdapat pelbagai persembahan yang dibuat pada sejumlah besar tempat-tempat suci yang berbeza, walaupun begitu, Batu Caves memegang tempat suci yang paling popular di antara semua.

Sudah tentu terdapat lebih banyak tempat yang lebih menarik semasa Thaipusam selain daripada Batu Caves sahaja. Little India dihidupkan dengan warna warni perayaan di sepanjang kejiranan. Sebagai salah satu daripada  daerah yang menarik perhatian di Singapura, lampunya yang mempersonakan adalah di kemuncak semasa perayaan tersebut.

Pada Thaipusam, perarakan dan upacara diadakan di seluruh negara, dengan penganut-penganut menjalankan upacara  keagamaan di lokasi yang berbeza – tempat yang paling terkenal adalah di Batu Caves di Kuala Lumpur di mana lebih dari sejuta orang berkumpul untuk Thaipusam setiap tahun. Pelancong berduyun-duyun untuk melihat warna, bunyi dan aktiviti Thaipusam.

Tahun-tahun sebelumnya

TahunTarikhHariCutiNegeri
202425 JanKhamisHari Thaipusam Johor, Kedah, Kuala Lumpur,
N. Sembilan, Pulau Pinang,
Perak, Putrajaya & Selangor
20235 FebAhadHari Thaipusam Johor, Kuala Lumpur, N.
Sembilan, Pulau Pinang, Perak,
Putrajaya & Selangor
6 FebIsninCuti Hari Thaipusam Kuala Lumpur, N. Sembilan,
Pulau Pinang, Perak, Putrajaya
& Selangor