Start Planning
Malaysia
Cuti Sekolah

Cuti Sekolah Malaysia

Ketahui tarikh cuti sekolah yang akan datang di Malaysia dan mula merancang untuk memanfaatkan masa anda sepenuhnya.

Tarikh penggal dan cuti persekolahan di Malaysia ditentukan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). KPM lazimnya mengumumkan takwim sekolah untuk tahun hadapan pada akhir tahun sebelumnya.

Tarikh cuti dan penggal persekolahan diumumkan oleh KPM adalah sama bagi semua sekolah di seluruh negara. Walau bagaimanapun, perlu difahami bahawa tarikh-tarikh ini berbeza bergantung kepada negeri atau kawasan yang anda diami. Tarikh-tarikh yang ditetapkan oleh KPM dipecahkan kepada dua kumpulan negeri – Kumpulan A dan Kumpulan B. Negeri-negeri Kumpulan A menetapkan hari Jumaat dan Sabtu sebagai hujung minggu (Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu). Manakala, negeri-negeri Kumpulan B menetapkan Sabtu dan Ahad sebagai hujung minggu (semua negeri dan kawasan lain).

Musim cuti sekolah di Malaysia adalah masa sesak dan sibuk bagi rakyat Malaysia untuk melancong di dalam negara atau luar negara. Jadi pastikan anda membuat perancangan percutian anda jauh lebih awal termasuk hotel dan penerbangan, supaya anda tidak terlepas peluang atau terpaksa membayar lebih mahal.

Tahun-tahun sebelumnya