Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Putrajaya
Cuti Umum

Cuti Umum Putrajaya 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Putrajaya adalah wilayah persekutuan terbaru di Malaysia, dibina di kawasan yang sebelumnya tanah paya dan ladang kelapa sawit di Selangor. Bandar ini dirancang disebabkan kepadatan penduduk dan kesesakan lalulintas di Kuala Lumpur. Ia direka oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohammad dan dinamakan sempena Perdana Menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj.

Cuti umum Putrajaya kebanyakannya sama sahaja dengan mana-mana negeri dan wilayah di seluruh Malaysia. Walaupun begitu, ia menyambut cuti istimewa dipanggil Hari Wilayah Persekutuan bersama dua lagi wilayah. Hari Wilayah Persekutuan disambut pada 1 Februari setiap tahun di Putrajaya dan menyambut penentuan Putrajaya sebagai wilayah persekutuan di Malaysia pada tahun 2001. Ia adalah wilayah persekutuan ketiga di negara ini, diikuti Kuala Lumpur dan Labuan. Setiap tahun sejak 2007, warganegara menyambut tema berbeza untuk hari pelepasan ini yang mewakili perpaduan, kemajuan dan kemakmuran. Bermula tahun 2008, anugerah dan pingat telah diberikan kepada warganegara yang menyumbang kepada wilayah-wilayah.

Tarikan Putrajaya

Terdapat beberapa tarikan di Putrajaya walaupun ia bukanlah lokasi pelancongan yang dikenali di Malaysia. Taman Botani adalah taman botani tropika yang dibina sebagai sebahagian daripada lanskap Putrajaya sebagai bandar yang direka untuk menjadi Bandar Dalam Taman. Taman ini mempunyai lima tema berbeza yang termasuk Laluan termasuk Jejak Pengembara, Taman Floral, Taman Matahari, Palm Hill dan Lakeside. Yang menariknya, antara tarikan terbesar Putrajaya adalah jambatan-jambatannya. Tasik buatan yang besar terletak di tengah bandar menawarkan suasana pemandangan tasik, tetapi memerlukan pengangkutan untuk melintasi tasik.

Lapan jambatan telah dibina, lima daripadanya sudah menjadi tarikan pelancong. Jambatan Seri Perdana dibina dengan gaya Moor, menampilkan lapan astaka yang membolehkan pengunjung melihat banyak mercu tanda di Putrajaya. Jambatan Seri Wawasan dibina dengan rekacipta futuristik dan boleh dilihat dari banyak lokasi di bandar ini dengan mudah. Jambatan Seri Saujana nampak seperti hap gergasi dan dihiasi dengan lampu berwarna-warni pada waktu malam. Jambatan Seri Gemilang dibina dalam gaya tradisional dengan menara hiasan dihiasi dengan baru marmar dan emas. Jambatan Putra adalah lokasi popular untuk gambar perkahwinan. Ia adalah jambatan dua tingkat dengan tingkat atas digunakan oleh kenderaan manakala tingkat bawah dirancang untuk sistem monorel.

Cuti Umum 2017

TarikhHariCuti
1 JanAhadTahun Baru
2 JanIsninCuti Tahun Baru
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
1 FebRabuHari Wilayah Persekutuan
9 FebKhamisHari Thaipusam
1 MeiIsninHari Pekerja
10 MeiRabuHari Wesak
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
12 JunIsninHari Nuzul Al-Quran
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
27 JunSelasaCuti Hari Raya Puasa *
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
16 SepSabtuHari Raya Qurban
Hari Kedua *
22 SepJumaatAwal Muharram
18 OktRabuHari Deepavali *
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas