Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Pulau Pinang
Cuti Umum

Cuti Umum Pulau Pinang 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Pulau Pinang telah menjadi penghubung di antara dua bahagian Asia dan juga pasaran di Eropah dan Timur Tengah selama berabad-abad. Ia adalah satu daripada budaya paling berbagai di Malaysia dengan tarikan Dunia Lama dalam suasana kosmopolitan.

Hari Warisan Dunia George Town adalah cuti umum unik yang hanya disambut di Pulau Pinang, memperingati penyuratan bandar ini sebagai Bandar Warisan Dunia oleh UNESCO. Festival berpusatkan komuniti disambut pada 7 Julai setiap tahun memaparkan hiburan termasuk pertunjukan seni bela diri, tarian dan pertunjukan jalanan. Juga terdapat lakonan semula kehidupan jalanan dari zaman 1900an, festival makanan dan lawatan khas.

Satu lagi cuti umum yang hanya disambut di negeri ini adalah Hari Lahir Gabenor Pulau Pinang. Pulau Pinang adalah satu daripada empat negeri di Malaysia yang tiada pemerintah atau sultan yang mewarisi kepimpinan negeri. Sebaliknya, Gabenor Pulau Pinang dilantik oleh Raja Malaysia. Cuti Umum ini disambut pada Sabtu kedua bulan Julai setiap tahun. Gabenor Pulau Pinang kini adalah Abdul Rahman yang baru mengangkat sumpah bagi penggal keenam.

Tempat-tempat Untuk Dilawati

Lawatan ke Pulau Pinang tidak akan lengkap tanpa melawat George Town, walaupun ia bukan pada Hari Warisan Dunia. George Town mempunya tiga kebudayaan yang tua dan berbeza, tetapi cirinya yang paling unik adalah seni bina bandarnya. Bandar ini nampak seperti set wayang dengan berbilang gaya bangunan. Anda boleh temui Tokong Cina dan masjid dalam pemandangan sama yang mengandungi bangunan pencakar langit dan pusat membeli-belah besar. Sejarah sahaja boleh menarik perhatian para pelawat selama berjam-jam.   Rumah Agam Biru, dibina pada tahun 1880an dan diubah suai pada tahun 1990an menggabungkan seni bina dan rekabentuk Timur dan Barat. Rumah agam ini mengandungi kaca berwarna art nouveau, jubin lantai indah dan kapur berasaskan indigo unik yang menjadikannya biru. Rumah agam ini telah dipesan oleh pedagang, Cheong Fatt Tze, yang meninggalkan China tanpa wang sebagai seorang remaja dan membina empayar kewangan di seluruh Asia, memberikan beliau gelaran “Rockefeller Timur”.

Cuti Umum 2017

TarikhHariCuti
1 JanAhadTahun Baru
2 JanIsninCuti Tahun Baru
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
9 FebKhamisHari Thaipusam
1 MeiIsninHari Pekerja
10 MeiRabuHari Wesak
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
12 JunIsninHari Nuzul Al-Quran
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
27 JunSelasaCuti Hari Raya Puasa *
7 JulJumaatHari Ulang Tahun Pengisytiharan
Tapak Warisan Dunia
8 JulSabtuHarijadi Yang di-Pertua Negeri
Pulau Pinang
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
16 SepSabtuHari Raya Qurban
Hari Kedua *
22 SepJumaatAwal Muharram
18 OktRabuHari Deepavali *
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas