Start Planning
Harijadi Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang

Harijadi Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang 2024, 2025 dan 2026

Harijadi Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang diraikan pada setiap hari Sabtu pada minggu kedua bulan Julai. Pulau Pinang merupakan di antara empat negeri di Malaysia yang tidak mempunyai pemimpin negeri yang mengikut keturunan. Malahan, Gabenor akan dipilih melalui perlantikan oleh Yang Di-pertuan Agong Raja negara Malaysia.

TahunTarikhHariCutiNegeri
202413 JulSabtuHarijadi Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang Pulau Pinang
202512 JulSabtuHarijadi Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang Pulau Pinang
202611 JulSabtuHarijadi Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang Pulau Pinang
Sila skrol ke bawah halaman untuk tarikh tahun-tahun sebelumnya.

Gabenor Pulau Pinang yang terkini, iaitu Abdul Rahman Abbas, kini telah berada di tahun keenam jawatanya dan telah meraikan hari kelahirannya yang ke 80 pada tahun 2018.

Bagi meraikan Hari Kelahiran Gabenor Pulau Pinang, sebuah anugerah istimewa peringkat negeri akan dijalankan. Gabenor yang diraikan akan tiba ke lokasi majlis dan diiringi oleh pegawai atasan kerajaan, dan kemudian diserahkan senapang 17 salut kepada beliau, seterusnya menerima tabik hormat daripada para pengawal ketika beliau berjalan melewati mereka.

Gabenor tersebut kemudiannya akan menyerahkan anugerah dan status kehormatan berpangkat “Datuk” kepada sesiapa yang berkelayakan di dalam senarai kepujian negeri. Lebih kurang seribu orang rakyat yang telah menerima anugerah pada setiap tahun.

Tahun-tahun sebelumnya

TahunTarikhHariCutiNegeri
20238 JulSabtuHarijadi Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang Pulau Pinang
20229 JulSabtuHarijadi Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang Pulau Pinang