Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Labuan
Cuti Umum

Cuti Umum Labuan 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Labuan adalah pulau berkeluasan 95 kilometer persegi di barat laut pantai Borneo. Pulau ini adalah pusat kewangan luar pesisir dan terdapat banyak tarikan semulajadi untuk siapa sahaja yang mahu melancong ke sana.

Kebanyakan cuti umum Labuan sama sahaja dengan negeri-negeri dan wilayah-wilayah lain di seluruh Malaysia. Walaupun begitu, hanya Labuan dan dua lagi wilayah yang menyambut hari pelepasan istimewa dipanggil Hari Wilayah Persekutuan. Hari Wilayah Persekutuan disambut pada 1 Februari di Labuan setiap tahun. Hari pelepasan ini menyambut tarikh Labuan menjadi wilayah persekutuan kedua di Malaysia pada tahun 1984, selepas Kuala Lumpur, wilayah persekutuan pertama. Pejabat-pejabat kerajaan ditutup pada hari ini walaupun sesetengah perniagaan kekal dibuka. Jika cuti jatuh pada hujung minggu, ia akan disambut pada hari Isnin.

Satu lagi hari pelepasan yang hanya disambut di Labuan dan Sabah adalah Pesta Menuai, juga dikenali sebagai Pesta Ka’amatan, disambut pada 30 dan 31 Mei setiap tahun. Ia berkait rapat dengan tanaman padi, menandakan pengakhiran kitaran penanaman padi. Petani berterima kasih kepada roh-roh kerana memberikan mereka tuaian yang baik dan meminta mereka merestui tuaian tahun seterusnya.

Aktiviti-aktiviti di Labuan

  • Memorial Perang Dunia Kedua dan makam pahlawan yang banyak dilawati mereka yang melawat Labuan. Memorial ini mengiktiraf pengorbanan askar-askar ini ketika perang. Banyak yang dikuburkan di sini adalah orang Australia dan Inggeris walaupun terdapat juga askar-askar dari Punjab, New Zealand dan kawasan-kawasan tempatan. Daripada 3,908 askar yang dikuburkan di sini, 2,156 tidak dikenali.
  • Taman Burung Labuan adalah taman lanskap yang cantik dengan laluan pejalan kaki dan menempatkan beratus-ratus burung asli tempatan.
  • Labuan Square menawarkan rumah-rumah dengan rekabentuk kolonial di hadapan Town Padang. Empat pokok Flame of the Forest ditanam oleh komuniti-komuniti Cina, India, Melayu dan Eropah pada tahun 1953 memperingati pertabalan Permaisuri Elizabeth II di kawasan ini.
  • Taman Kedamaian berhampiran Surrender Point di mana Tentera Selatan Jepun ke-32 menyerah kalah kepada Tentera Empayar Australia ke-9 pada 9 September 1945.

Cuti Umum 2017

TarikhHariCuti
1 JanAhadTahun Baru
2 JanIsninCuti Tahun Baru
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
1 FebRabuHari Wilayah Persekutuan
1 MeiIsninHari Pekerja
10 MeiRabuHari Wesak
30 MeiSelasaPesta Kaamatan / Menuai
31 MeiRabuPesta Kaamatan / Menuai
Hari Kedua
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
12 JunIsninHari Nuzul Al-Quran
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
27 JunSelasaCuti Hari Raya Puasa *
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
16 SepSabtuHari Malaysia
22 SepJumaatAwal Muharram
18 OktRabuHari Deepavali *
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas