Start Planning
Labuan

Cuti Umum Labuan

Ketahui tarikh cuti umum yang akan datang di Labuan dan mula merancang untuk memanfaatkan masa anda sepenuhnya.

Kebanyakan cuti umum Labuan sama sahaja dengan negeri-negeri dan wilayah-wilayah lain di seluruh Malaysia. Walaupun begitu, hanya Labuan dan dua lagi wilayah yang menyambut hari pelepasan istimewa dipanggil Hari Wilayah Persekutuan.

Hari Wilayah Persekutuan disambut pada 1 Februari di Labuan setiap tahun. Hari pelepasan ini menyambut tarikh Labuan menjadi wilayah persekutuan kedua di Malaysia pada tahun 1984, selepas Kuala Lumpur, wilayah persekutuan pertama. Pejabat-pejabat kerajaan ditutup pada hari ini walaupun sesetengah perniagaan kekal dibuka. Jika cuti jatuh pada hujung minggu, ia akan disambut pada hari Isnin.

Satu lagi hari pelepasan yang hanya disambut di Labuan dan Sabah adalah Pesta Menuai, juga dikenali sebagai Pesta Ka’amatan, disambut pada 30 dan 31 Mei setiap tahun. Ia berkait rapat dengan tanaman padi, menandakan pengakhiran kitaran penanaman padi. Petani berterima kasih kepada roh-roh kerana memberikan mereka tuaian yang baik dan meminta mereka merestui tuaian tahun seterusnya.

Tahun-tahun sebelumnya