Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Perak
Cuti Umum

Cuti Umum Perak 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Perak adalah kawasan yang sunyi dan berceranggah di Malaysia, kerap dilepasi pelancong yang berpusu-pusu ke pantai-pantai di Pantai Timur Malaysia. Perak menawarkan makanan sedap, kraftangan tukang dan peluang melarikan diri dari kesibukan kawasan pelancongan lain di Malaysia.

Kebanyakan cuti umum Perak sama sahaja dengan negeri-negeri lain. Walaupun begitu, ia menyambut Hari Keputeraan Sultan Perak pada 4 November setiap tahun. Sultan Perak ialah Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah yang mula memerintah negeri ini pada tahun 2014. Hari lahir baginda yang sebenar adalah pada 27 November dan merupakan anakanda tertua Sultan Perak sebelumnya yang mangkat pada Mei 2014. Pejabat-pejabat dan perniagaan ditutup untuk sambutan hari cuti umum ini.

Tempat-tempat Untuk Dilawati

Dibina pada tahun 1909 untuk memperingati James W.W. Birch yang merupakan Residen Inggeris pertama di Perak, Menara Jam Peringatan Birch mempunyai satu loceng bergaris pusat lebih daripada enam kaki dan kerawang pada jam menggambarkan perkembangan peradaban, menunjukkan Nabi Musa, Buddha, Shakespeare dan Charles Darwin. Gambaran Nabi Muhammad telah dipadam daripada menara jam ini pada 1990an kerana mengganggu sensitiviti keagamaan. Pada 1875, Birch, yang diketahui melanggar adat tempatan, telah dibunuh oleh ketua-ketua Melayu dan jalan di mana menara ini terletak dinamakan sempena salah seorang pembunuh beliau yang dianggap seorang nasionalis.

Masjid Ubudiah, bermaksud ‘masjid pengabdian kepada Allah’ dipesan oleh Sultan ke-28 Perak, Sultan Idris Shah, selepas baginda sembuh daripada penyakit yang berpanjangan. Masjid ini tidak siap sehingga 2003, hampir 100 tahun selepas ia bermula dan lama selepas kemangkatan sultan yang menempahnya.

Istana Kellie adalah satu daripada peninggalan terakhir keborosan Inggeris di Perak, dipesan oleh William Kellie Smith, seorang pemilik ladang getah berbangsa Scot yang kaya. Batu-bata, tukang dan buruh semuanya diimport dari India, negara yang menjadi kegilaan Smith, untuk menghasilkan satu daripada kediaman paling mengagumkan di Malaysia.

Cuti Umum 2017

TarikhHariCuti
1 JanAhadTahun Baru
2 JanIsninCuti Tahun Baru
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
9 FebKhamisHari Thaipusam
1 MeiIsninHari Pekerja
10 MeiRabuHari Wesak
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
12 JunIsninHari Nuzul Al-Quran
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
27 JunSelasaCuti Hari Raya Puasa *
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
16 SepSabtuHari Raya Qurban
Hari Kedua *
22 SepJumaatAwal Muharram
18 OktRabuHari Deepavali *
3 NovJumaatHari Keputeraan Sultan Perak
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas