Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Negeri Sembilan
Cuti Umum

Cuti Umum Negeri Sembilan 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Negeri Sembilan terletak di selatan Kuala Lumpur, bersempadan dengan Selangor, Pahang dan Melaka. Nama ini dipercayai berasal daripada sembilan kampung diduduki orang Minangkabau yang berasal dari Sumatera Barat, dalam negara Indonesia pada hari ini.

Kebanyakan cuti umum Negeri Sembilan sama sahaja dengan negeri-negeri lain. Walaupun begitu, ia juga menyambut hari pelepasan istimewa setiap tahun untuk Hari Lahir Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan.

Negeri Sembilan bukanlah negeri beraja di Malaysia. Sebaliknya, negeri ini diperintah oleh Yang Di-Pertuan Besar. Selain itu, pemerintah juga dipilih oleh majlis Undang yang memimpin empat daerah terbesar dalam negeri – Sungai Ujong, Jelebu, Johol dan Rembau. Pada 14 Januari, hari lahir Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan disambut sebagai cuti umum dengan pejabat-pejabat dan perniagaan ditutup.

Israk dan Mikraj adalah satu lagi cuti umum disambut di hanya beberapa negeri termasuk Negeri Sembilan. Israk dan Mikraj adalah pengembaraan malam Nabi Muhammad. Sepanjang bahagian perjalanan Israk, menurut Al Quran, Muhammad mengembara ke masjid paling jauh dan memimpin nabi-nabi lain bersembahyang sebelum berangkat ke syurga dalam pengembaraan Mikraj. Cuti umum ini disambut di Negeri Sembilan pada 27 Rejab mengikut kalendar Islam.

Tarikan di Negeri Sembilan

Pantai-pantai Port Dickson adalah tarikan popular untuk kedua-dua penduduk dan pelancong. Dikatakan ia dinamakan sempena pegawai Inggeris, Sir John Frederick Dickson. Pantai-pantai paling masyhur di kawasan ini adalah Teluk Kemang dan Lagun Biru yang menawarkan pantai-pantai dan kemudahan-kemudahan menarik. Muzium Tentera Darat mengandungi memoir konflik ketenteraan pada masa lepas selain artifak-artifak digunakan dalam peperangan-peperangan tersebut. Rembau Crystal memberi pelawat peluang membeli produk-produk kristal buatan tangan dan melihat bagaimana kristal dibuat. Ia berhampiran Air Panas Pedas dan Hutan Rekreasi Gunung Datuk. Kompleks Muzium Negeri terdiri daripada tiga bangunan utama dan diilhamkan daripada kediaman Minangkabau tradisional. Bangunan-bangunan teratak perpatih ini mengandungi Muzium Negeri dan mempamerkan barangan perak diraja, senjata dan fotograf.

Orang Minangkabau membawa warisan budaya mereka ke Negeri Sembilan yang masih diamalkan ke hari ini. Tradisi dikenali sebagai Adat Perpatih diamalkan di mana suami adalah ketua keluarga dan harta diwariskan daripada ibu ke anak perempuan. Orang Minangkabau terbahagi kepada 12 puak, dipanggil suku dan perkahwinan di antara ahli-ahli suku yang sama adalah dilarang.

Cuti Umum 2017

TarikhHariCuti
1 JanAhadTahun Baru
2 JanIsninCuti Tahun Baru
14 JanSabtuHari Keputeraan Yang Di-Pertuan Besar
Negeri Sembilan
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
9 FebKhamisHari Thaipusam
24 AprIsninIsrak dan Mikraj
1 MeiIsninHari Pekerja
10 MeiWedHari Wesak
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
27 JunSelasaCuti Hari Raya Puasa *
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
16 SepSabtuHari Malaysia
22 SepJumaatAwal Muharram
18 OktRabuHari Deepavali *
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas