Start Planning
Hari Keputeraan YDPB Negeri Sembilan

Hari Keputeraan YDPB Negeri Sembilan 2025 dan 2026

Hari Keputeraan Yang Di-Pertuan Besar (YDPB) Negeri Sembilan merupakan hari cuti umum di Negeri Sembilan pada setiap tahun iaitu pada setiap 14 Januari.

TahunTarikhHariCutiNegeri
202514 JanSelasaHari Keputeraan YDPB N. Sembilan N. Sembilan
202614 JanRabuHari Keputeraan YDPB N. Sembilan N. Sembilan
Sila skrol ke bawah halaman untuk tarikh tahun-tahun sebelumnya.

Berlainan dengan negeri-negeri di Malaysia yang lain yang mempunyai keturunan pemerintah yang di panggil “sultan”, Negeri Sembilan pula mempunyai “Yang Di-Pertuan Besar”. Kerajaan negeri tidak mempunyai perbezaan kuasa tetapi agak berbeza dari segi pemilihan pemimpin.

Sebuah Persatuan yang terdiri daripada undang-undang akan memilih YDBP yang baru selepas kematian YDBP yang sebelumnya. Mereka mempunyai garis panduan yang perlu dipatuhi semasa membuat pemilihan namun kadangkala mereka boleh mengabaikan garis panduan tersebut. Contohnya, YDBP yang sedang memimpin sekarang pasa asalnya telah dipintas kedudukannya pada tahun 1967. Beliau merupakan anak YDBP yang sebelumnya ,akan tetapi, disebabkan umurnya yang masih muda( hanya berumur 19 tahun pada waktu itu), pak cik beliau pula yang terpilih untuk menjadi YDBP.

Namun begitu, Tuanku Muhriz akhirnya dilantik menjadi YDBP selepas kematian pak ciknya pada tahun 2008. Muhriz merupakan YDBP yang ke sebelas semenjak jawatan tersebut di cipta pada tahun 1773. Beliau menetap di Bandar Diraja di Seri Menanti, yang mana merupakan bandar yang berlainan dengan Ibu Negeri Seremban.

Tahun-tahun sebelumnya

TahunTarikhHariCutiNegeri
202414 JanAhadHari Keputeraan YDPB N. Sembilan N. Sembilan
15 JanIsninCuti Hari Keputeraan YDPB N. Sembilan N. Sembilan
202314 JanSabtuHari Keputeraan YDPB N. Sembilan N. Sembilan