Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Terengganu
Cuti Umum

Cuti Umum Terengganu 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Pengunjung ke Terengganu sering berasa seolah-olah mereka memasuki tempat yang masanya terhenti. Walaupun negeri-negeri lain di negara ini adalah lebih moden dan membangun pantas, Terengganu masih mengekalkan suasana perkampungan dari masa lepas. Penduduknya terdiri daripada masyarakat yang rapat dan berbilang kaum di mana daya tarikan dan kemesraan adalah kebiasaan. Terengganu adalah negeri dengan pesisir pantai terpanjang di Malaysia, hutan hujan tropika yang subur, dan perairan hijau yang tenang. Ia adalah syurga tersembunyi yang hampir tidak disentuh masa.

Cuti umum Terengganu kebanyakannya sama sahaja dengan negeri-negeri lain. Namun begitu, ia menyambut dua pelepasan unik: Ulangtahun Pemahkotaan Sultan Terengganu dan Hari Keputeraan Sultan Terengganu.

Bermula Mac 1999, hari keempat bulan Mac adalah cuti umum di Terengganu untuk menyambut pertabalan Sultan Zainal Abidin selepas dilantik menjadi Sultan Terengganu setahun lebih awal, pada 4 Mac 1998. Baginda menaiki takhta selepas kemangkatan ayahanda baginda, Sultan Mahmud Al Muktafi Billah Shah.

26 April adalah cuti umum untuk menghormati hari keputeraan Sultan Terengganu. Anugerah dan pengiktirafan sering diberikan kepada warganegara yang telah memberikan perkhidmatan cemerlang kepada negeri. Selain itu, khutbah dan majlis doa istimewa juga sering diadakan di seluruh negeri untuk menghormati pemerintah negeri.

Tempat-tempat Untuk Dilawati

One of the main attractions in Terengganu is the long stretch of beach, spanning 244 kilometres.  Just 50 kilometres off the coast, Redang Island is the most developed in Terengganu. It is a popular diving location as there are several shipwrecks off the coast. There are many waterfalls in Terengganu as well, but one recently discovered beauty is the highest in Malaysia. Chemerong Waterfall, located near Dungun, is untouched, providing a rich, natural experience.

Satu daripada tarikan utama di Terengganu adalah pesisiran pantainya yang panjang, sepanjang 244 kilometer.  Hanya 50 kilometer dari pantai, Pulau Redang adalah pulau yang paling dimajukan di Terengganu. Ia adalah lokasi menyelam popular kerana terdapat beberapa kapal tenggelam tidak jauh dari pantai. Terdapat banyak air terjun di Terengganu, malahan salah satu keindahan semulajadi ini yang baru ditemui dipercayai adalah air terjun tertinggi di Malaysia. Air Terjun Chemerong terletak berhampiran Dungun adalah kawasan yang tidak disentuh manusia, menawarkan pengalaman semulajadi dan bernilai untuk pengunjung.

Cuti Umum 2017

TarikhHariCuti
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
4 MarSabtuHari Ulang Tahun Pertabalan
Sultan Terengganu
26 AprRabuHari Keputeraan Sultan Terengganu
1 MeiIsninHari Pekerja
10 MeiRabuHari Wesak
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
12 JunIsninHari Nuzul Al-Quran
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
2 SepSabtuHari Raya Qurban
Hari Kedua *
3 SepAhadCuti Hari Raya Qurban *
16 SepSabtuHari Malaysia
17 SepAhadCuti Hari Malaysia
22 SepJumaatAwal Muharram
18 OktRabuHari Deepavali *
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas