Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Melaka
Cuti Umum

Cuti Umum Melaka 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Melaka adalah salah satu destinasi pelancongan paling popular di Malaysia. Ia terkenal kerana tapak bersejarah dan kawasan hiburannya yang banyak selain makanannya yang sangat sedap. Banyak orang berpendapat banyak makanan Malaysia yang masyhur berasal dari Melaka.

Kebanyakan cuti umum Melaka sama sahaja dengan negeri-negeri lain. Walaupun begitu, ia menyambut satu hari pelepasan istimewa setiap tahun iaitu Pengisytiharan Melaka sebagai Bandar Bersejarah. Pada tahun 2008, bandar bersejarah Melaka disenaraikan sebagai Bandar Warisan Dunia UNESCO dan untuk menyambut penetapan tersebut, cuti umum telah diisytiharkan. Cuti ini disambut pada 15 April dengan pejabat-pejabat serta perniagaan ditutup. Melaka mempamerkan sejarah awal Melaka, bermula daripada zaman kesultanan Melayu pada abad ke-15 dan sepanjang zaman Portugis dan Belanda selepasnya.

Satu lagi cuti umum unik kepada Melaka adalah Hari Lahir Gabenor. Melaka bukanlah satu daripada sembilan negeri beraja di Malaysia. Ketua negeri Melaka adalah gabenor atau Yang di Pertua Negeri, bukan Sultan. Melaka adalah negara beraja awal, tetapi sistem beraja telah ditamatkan apabila Portugis menakluk negeri ini pada tahun 1511. Setiap tahun, pada 14 Oktober, hari lahir Gabenor Melaka disambut sebagai cuti umum.

Tarikan Melaka

Terdapat banyak tarikan di Melaka walaupun ia hanya negeri kecil. Kota A’Famosa suatu masa dahulu merangkumi keseluruhan sisi bukit tetapi kini hanya tinggal satu gerbang. Kota ini dibina oleh Alfonso de Albuquerque yang memimpin penaklukan oleh Portugis. Lawatan ke Melaka tidak akan lengkap tanpa melawat Jonker Street dengan pasar malamnya yang meriah. Pelbagai gerai dengan penjaja yang sopan menjual barangan tempatan dan juga muzik secara langsung menghidupkan jalan ini setiap malam. Christ Church dibina oleh Belanda apabila mereka mengambil-alih Melaka daripada Portugis dan hari ini kekal sebagai satu daripada ciri istimewa negeri ini.

Melaka adalah negeri yang kecil tetapi meriah di Malaysia, penuh dengan nilai sejarah. Wilayah ini dimeriahkan dengan kebudayaan, kepercayaan dan sejarah nenek moyang mereka yang hidup di sana pada hari ini.

Cuti Umum 2017

TarikhHariCuti
1 JanAhadTahun Baru
2 JanIsninCuti Tahun Baru
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
15 AprSabtuHari Perisytiharan Melaka
Sebagai Bandaraya Bersejarah
1 MeiIsninHari Pekerja
10 MeiRabuHari Wesak
27 MeiSabtuAwal Ramadan *
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
27 JunSelasaCuti Hari Raya Puasa *
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
16 SepSabtuHari Raya Qurban
Hari Kedua *
22 SepJumaatAwal Muharram
13 OktJumaatHarijadi Yang di-Pertua Negeri
Melaka
18 OktRabuHari Deepavali *
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas