Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Sabah
Cuti Umum

Cuti Umum Sabah 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Dengan gunung-ganang yang mengagumkan, flora yang indah dan air yang jernih, Sabah adalah impian pencinta alam. Pengunjung dari seluruh dunia melawat Sabah untuk mengalami kepelbagaian aktiviti luar di negeri kecil ini.

Sabah menyambut tiga hari pelepasan yang tidak disambut di mana-mana bahagian lain dalam negera ini:

  • Good Friday adalah cuti umum yang membenarkan penganut Kristian mengingati hari yang menurut Bible, Jesus mati disalib. Ia disambut pada hari Jumaat sebelum Easter. Malaysia mempunyai populasi Kristian yang kecil dengan hanya lebih sembilan peratus daripada warganegara menganut agama Kristian pada bancian 2010. Walaupun begitu, di Sabah, 30% penduduknya adalah penganut Kristian.
  • Pesta Menuai dikaitkan dengan penanaman padi di Sabah dan petani meluangkan masa berterima kasih kepada roh-roh atas hasil tuaian selain meminta tuaian yang baik untuk tahun hadapan. Ia disambut pada akhir Mei.
  • Hari Lahir Gabenor Sabah juga adalah cuti umum di Sabah dan disambut pada bulan Jun. Pejabat Gabenor telah ditubuhkan pada tahun 1957 apabila Malaysia mencapai kemerdekaan daripada United Kingdom.

Tarikan di Negeri Di Bawah Bayu

Gugusan Kepulauan Semporna mengandungi sejumlah pulau yang cantik dan bot berwarna-warni membawa bajau laut yang menjadi pemandangan indah untuk mereka yang berminat menangkap gambar. Namun begitu, apa yang paling menarik pengunjung ke Kepulauan Semporna adalah apa yang berada di bawah air. Ia adalah destinasi menyelam terbaik di dunia yang menawarkan banyak dasar berbatu karang dan ikan tropika berwarna-warni. Kawasan Pemuliharaan Lembah Danum adalah seperti buku kanak-kanak yang menjadi kenyataan dengan populasi haiwan yang besar dan pelbagai. Pengunjung boleh melihat orang utan, khinzir berjanggut, tupai terbang dan monyet daun merah selain gajah kerdil dan ungka dalam habitat semulajadi mereka. Pendaki gunung tentu mahu melawat Gunung Kinabalu dan Taman Kinabalu. Pergunungan ini adalah simbol Sabah, dilukis di bendera negeri dan boleh dilihat dari seluruh Sabah. Tentulah, masa terbaik untuk melawat Sabah adalah ketika satu daripada cuti umumnya.

Cuti Umum 2017

TarikhHariCuti
1 JanAhadTahun Baru
2 JanIsninCuti Tahun Baru
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
14 AprJumaatGood Friday
1 MeiIsninHari Pekerja
10 MeiRabuHari Wesak
30 MeiSelasaPesta Kaamatan / Menuai
31 MeiRabuPesta Kaamatan / Menuai
Hari Kedua
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
27 JunSelasaCuti Hari Raya Puasa *
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
16 SepSabtuHari Malaysia
22 SepJumaatAwal Muharram
7 OktSabtuHarijadi Yang di-Pertua Negeri
Sabah
18 OktRabuHari Deepavali *
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas