Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Perlis
Cuti Umum

Cuti Umum Perlis 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Perlis adalah negeri terkecil di Malaysia dan terletak bersebelahan Thailand di utara dan Kedah di timur dan selatan. Negeri utara ini dikenali sebagai negeri dengan kecantikan yang belum tercemar, pemandangan luar bandar dan sawah padi seluas mata memandang. Malahan Kangar, ibu negerinya dikelilingi sawah padi berwarna hijau atau keemasan, bergantung kepada musim.

Hari keputeraan Raja Perlis adalah cuti umum yang unik kepada negeri ini, dengan rakyat Perlis menyambut hari keputeraan Raja Perlis pada 17 Mei setiap tahun. Raja Perlis kini adalah Tuanku Syed Sirajuddin yang dilantik menjadi Raja Muda atau Putera Mahkota pada tahun 1960 ketika baginda masih seorang pelajar. Beliau menjadi pemerintah Perlis pada April 2000 selepas kemangkatan ayahanda baginda, Tuanku Syed Putra Ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail. Tidak seperti negeri-negeri beraja di Malaysia, sambutan ini diadakan pada tarikh keputeraan sultan yang sebenar.

Tarikan di Perlis

Perlis tidak mendapat banyak pelancong kerana kebanyakan kawasan di negeri ini adalah kawasan luar bandar. Namun begitu, bagi mereka yang berminat menjelajahi negeri ini, terdapat beberapa tempat yang menarik. Taman Ular, organisasi penyelidikan dan pembangunan yang membangunkan antivenin, menawarkan sejumlah 23 spesis ular dalam sangkar terbuka. Terdapat juga Taman Reptilia dan kolam ikan. Perlis diketahui mempunyai populasi ular berbisa yang besar kerana gua-gua batu kapur di kawasan ini menawarkan habitat paling sesuai untuk ular. Gua Kelam yang bermaksud ‘di kaki bukit adalah gua kelam’ adalah gua batu kapur berhampiran Kaki Bukit. Para pelawat mesti memasuki gua melalui jambatan gantung.

Kuala Perlis adalah pekan penangkap ikan kecil dengan hanya beberapa jalan, tetapi menawarkan banyak pilihan makanan laut tempatan di restoran-restorannya. Hidangan laksa istimewa tempatan termasuk laksa dengan kuah ikan. Tasik Melati adalah tasik yang cantik terletak di utara Kangar. Tasik ini berpaya dengan lebih kurang 150 beting pasir yang tampak seperti pulau-pulau kecil. Terdapat laluan pejalan kaki yang ditinggikan dan tempat duduk yang membolehkan pengunjung menikmati pemandangan tasik. Juga terdapat taman permainan untuk kanak-kanak dan laluan refleksologi dibina untuk menambahbaik peredaran darah bagi orang dewasa.

Cuti Umum 2017

TarikhHariCuti
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
24 AprIsninIsrak dan Mikraj
1 MeiIsninHari Pekerja
10 MeiRabuHari Wesak
17 MeiRabuHari Ulang Tahun Keputeraan
Raja Perlis
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
12 JunIsninHari Nuzul Al-Quran
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
27 JunSelasaCuti Hari Raya Puasa *
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
2 SepSabtuHari Raya Qurban
Hari Kedua *
16 SepSabtuHari Malaysia
22 SepJumaatAwal Muharram
18 OktRabuHari Deepavali *
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas