Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Pahang
Cuti Umum

Cuti Umum Pahang 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Negeri ketiga terbesar di Malaysia, Pahang terletak di lembangan Sungai Pahang dan berkongsi sempadan dengan Kelantan, Perak, Johor dan Laut China Selatan. Ia adalah raja berperlembagaan dengan Sultan Pahang berperanan sebagai pemerintah berperlembagaan.

Hari Keputeraan Sultan Pahang adalah satu daripada cuti umum unik untuk negeri ini. Hari Keputeraan Sultan Pahang disambut sebagai cuti umum pada 24 Oktober setiap tahun. Perniagaan dan pejabat ditutup pada hari ini untuk menyambut hari keputeraan sultan. Sultan Pahang kini adalah Sultan Ahmad Shah yang sebenarnya dilahirkan pada 26 April. Baginda mewarisi ayahanda baginda sebagai sultan pada 1974 walaupun pemilihan baginda menghadapi kontroversi kerana baginda tidak sebulu dengan perdana menteri kini.

Tempat Untuk Dikunjungi Di Pahang

Terletak di puncak Bandar Hiburan, Genting Highlands menawarkan luncur ais, hiburan dan peluang membeli-belah. Disebabkan ia berada pada ketinggian 2,000 meter, ia lebih sejuk daripada kebanyakan tempat di Malaysia dan banyak warganegara melawat kawasan ini untuk menikmati apa yang dikatakan sebagai cuaca ‘Eropah’. Tidak jauh daripada pantai Pahang adalah Pulau Tioman yang dipanggil satu daripada percutian pulau terbaik di dunia. Dikatakan ia adalah tempat persemadian puteri naga dan airnya yang suam dan jarak penglihatan yang baik menjadikannya lokasi menyelam sempurna. Di tanah besar pula, Taman Negara adalah kawasan dilindungi tertua di Malaysia.

Cuti Umum 2017

TarikhHariCuti
1 JanAhadTahun Baru
2 JanIsninCuti Tahun Baru
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
1 MeiIsninHari Pekerja
7 MeiAhadHari Hol Pahang
8 MeiIsninCuti Hari Hol Pahang
10 MeiRabuHari Wesak
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
12 JunIsninHari Nuzul Al-Quran
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
27 JunSelasaCuti Hari Raya Puasa *
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
16 SepSabtuHari Raya Qurban
Hari Kedua *
22 SepJumaatAwal Muharram
18 OktRabuHari Deepavali *
24 OktSelasaKeputeraan Sultan Pahang
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas