Make the most of your public holidays with us!
Start Planning
Kelantan
Cuti Umum

Cuti Umum Kelantan 2017

Berikut adalah kalendar cuti umum untuk tahun 2017.

Negeri Kelantan berkongsi sempadan dengan Wilayah Narathiwat Thailand dan juga Laut China Selatan. Kelantan dikatakan bermaksud ‘Tanah Kilat’ walaupun sesetengah ahli sejarah berpendapat bahawa namanya mempunyai maksud lain, termasuk ‘gelam hutan’ atau ‘kolam tanah’. Walaupun begitu, banyak ahli sejarah berpendapat namanya berasal dari ‘Tanah Kolaam’ yang merujuk kepada lukisan lantai yang banyak didapati dalam kuil Hindu suatu masa dahulu.

Kebanyakan cuti umum Kelantan sama dengan negeri-negeri lain di Malaysia. Walaupun begitu, ia menyambut cuti istimewa setiap tahun iaitu Hari Keputeraan Sultan Kelantan. Cuti ini disambut pada 11 November setiap tahun untuk sultan kini, Sultan Tengku Muhammad Faris Petra, iaitu putera Sultan Ismail Petra yang paling tua. Sultan adalah ketua perlembagaan Kelantan dan mempunyai kuasa eksekutif. Hari keputeraan baginda yang sebenar adalah 9 Oktober.

Aktiviti-aktiviti di Kelantan

Istana Jahar adalah kediaman diraja di Kota Bharu dan dibina pada tahun 1855 oleh Sultan Muhammad II untuk cucunda baginda, Long Kundur. Kini ia telah dijadikan Muzium Adat Istiadat Diraja. Pintu Gerbang Kota Sultan Ismail Petra adalah gerbang yang dibina untuk memperingati Kota Bharu sebagai bandar kebudayaan dan untuk mengekalkan budaya Melayu. Ia dinamakan sempena Sultan Ismail Petra yang menerajui pembinaan gerbang ini. Pasar Utama, dikenali sebagai Pasar Besar Siti Khadijah, adalah lokasi membeli-belah yang sangat menarik. Banyak barangan tempatan dijual di pasar ini yang terletak di sebelah Kota Bharu Trade Centre, pusat membeli-belah terbesar di bandar ini.

Kelantan kerap dipanggil pusat kebudayaan Melayu dengan desa penangkap ikan, sawah padi dan pantai-pantai yang dibarisi pokok kelapa. Pelancong akan menemui pelbagai jenis kraftangan berdasarkan kebudayaan dan sejarah Melayu.

Cuti Umum 2017

UPDATE : 19 Feb (Ahad) telah diisytiharkan sebagai cuti umum di Kelantan untuk menyokong perhimpunan RUU355.

TarikhHariCuti
28 JanSabtuTahun Baru Cina
29 JanAhadTahun Baru Cina
Hari Kedua
30 JanIsninCuti Tahun Baru Cina
19 FebAhadCuti Peristiwa
1 MeiIsninHari Pekerja
10 MeiRabuHari Wesak
3 JunSabtuHari Keputeraan Seri Paduka
Baginda Yang di-Pertuan Agong
12 JunIsninHari Nuzul Al-Quran
25 JunAhadHari Raya Puasa *
26 JunIsninHari Raya Puasa
Hari Kedua *
31 OgosKhamisHari Kebangsaan
1 SepJumaatHari Raya Qurban *
2 SepSabtuHari Raya Qurban
Hari Kedua *
3 SepAhadCuti Hari Raya Qurban *
16 SepSabtuHari Malaysia
17 SepAhadCuti Hari Malaysia
22 SepJumaatAwal Muharram
18 OktRabuHari Deepavali *
11 NovSabtuHari Keputeraan Sultan Kelantan
12 NovAhadHari Keputeraan Sultan Kelantan
Hari Kedua
1 DisJumaatMaulidur Rasul
25 DisIsninHari Krismas