Start Planning
Hari Keputeraan Sultan Kelantan

Hari Keputeraan Sultan Kelantan 2019 dan 2020

Negeri Kelantan meraikan Ulangtahun Keputeraan Sultan Kelantan pada setiap 1 November sebagai cuti umum. Sultan Kelantan yang terkini, Muhammad V sangat dikasihi oleh rakyat jelata, dan mereka terkenal sentiasa meraikan hari keputeraan baginda dengan meriah dan penuh bersemangat.

TahunTarikhHariCutiNegeri
201911 NovIsninHari Keputeraan Sultan Kelantan Kelantan
12 NovSelasaHari Keputeraan Sultan Kelantan Hari Kedua Kelantan
202011 NovRabuHari Keputeraan Sultan Kelantan Kelantan
12 NovKhamisHari Keputeraan Sultan Kelantan Hari Kedua Kelantan

Muhammad V merupakan Sultan Kelantan yang ke-29 dan telah ditabalkan pada 13 September 2010. Baginda merupakan pemimpin masyarakat Islam di Kelantan dan telah menganjurkan sebuah program khas yang diadakan setiap bulan Ramadhan yang dipanggil “Qiam With Me”. Semasa program ini baginda akan mengeluarkan zakat untuk diserahkan kepada golongan yang kurang bernasib baik di dalam jajahannya.

Sultan Muhammad V adalah sultan termuda yang memegang tampuk pemerintahan, baginda juga sangat popular hinggakan kadangkala digelar “Raja berjiwa rakyat”.

Setiap tahun Sultan Kelantan akan mengadakan sambutan hari keputeraan baginda secara besar-besaran yang dihadiri oleh kebanyakan masyarakat Kelantan. Pelbagai jenis acara sukan air dijalankan dan seluruh majlis dilimpahi sinaran cahaya lampu dan perhiasan yang sangat menakjubkan.