Start Planning
Hari Keputeraan Sultan Selangor

Hari Keputeraan Sultan Selangor 2024, 2025 dan 2026

Sultan Sharafuddin merupakan raja terkini dan sultan ke sembilan di dalam Dinasti Bugis yang memerintah Selangor. Dinasti ini telah bermula sejak tahun 1745 dan dipercayai berasal dari Sulawesi di Indonesia.

TahunTarikhHariCutiNegeri
202411 DisRabuHari Keputeraan Sultan Selangor Selangor
202511 DisKhamisHari Keputeraan Sultan Selangor Selangor
202611 DisJumaatHari Keputeraan Sultan Selangor Selangor
Sila skrol ke bawah halaman untuk tarikh tahun-tahun sebelumnya.

Hari Keputeraan Sultan Selangor adalah salah satu daripada lima hari kelepasan am negeri yang diwajibkan di Selangor. Inilah harinya untuk mempelajari sejarah kesultanan Selangor serta melawat tugu-tugu peringatannya, dan jika berpeluang dapat menikmati pemandangan istana diraja yang terletak di Klang. Bagi umat Islam, Hari Keputeraan Sultan Selangor ini juga wajar disambut memandangkan baginda secara rasminya adalah ketua agama Islam di Selangor selain menjadi ketua negeri.

Tidak banyak perayaan atau sambutan rasmi diadakan sempena hari keputeraan Sultan Selangor, walaubagaimanapun ia merupakan waktu yang terbaik untuk keluar dan meneroka mercu tanda bersejarah di seluruh Selangor atau menghabiskan cuti anda dengan membeli belah, menikmati juadah dan hiburan yang berlandaskan kebudayaan Malaysia.

Tahun-tahun sebelumnya

TahunTarikhHariCutiNegeri
202311 DisIsninHari Keputeraan Sultan Selangor Selangor
202211 DisAhadHari Keputeraan Sultan Selangor Selangor
12 DisIsninCuti Hari Keputeraan Sultan Selangor Selangor